Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Intervju med chokladfabrikens stjärna Rosa-Marie Björkman

Förbi 26 september, 2017februari 19th, 2020Inga kommentarer

Aroma’s stjärna Rose-Marie Björkman, arbetsledare och
produktionsansvarig på chokladfabriken i Torshälla. Rose-Marie, även kallad Rosa, har jobbat i fabriken i över 40 år och är mer än en loyal medarbetare, hon kommer även på nya smaker i Aromas labb.

Berätta lite om dig själv och hur länge du jobbat på Aroma?

Jag har jobbat 40 år i fabriken men med olika ägare. Det började med Vicks Halstabletter som jag jobbade med i 14 år, när verksamheten flyttades till Tyskland så blev fabriken helt tom under 1 år. Under tiden startade jag Eskilstunas första Hunddagis vilket var något helt annat, men kul var det! Efter hunddagiset började jag på fabriken igen men då hette det Göteborgs Food, sen var det Stens choklad i ett par år. 2004 köpte Aroma fabriken och sen dess har jag varit där.
Rosa

Vad är det bästa med att jobba i en chokladfabrik?

Att jobba i en chokladfabrik är härligt på alla sätt och man lär sig något nytt hela tiden. Choklad ger energi ska man veta! Ut på tur aldrig sur!

Är du en godisråtta?

Godisråtta?! Ja, jag ledsnar aldrig! Äter en hel del faktiskt eftersom jag gör kontroller en gång i timmen, så å då förstår ni. Men det tycker jag bara är härligt 🙂

Vi har förstått att du själv är väldigt innovativ och har kommit på en ny godissort på Aroma. Vad är det för godis?

Ja precis. Jag har ett labb som jag kokar och lagar prover i. Där jag har tagit fram en hel del godissorter av olika slag. Den senaste (och godaste!) jag gjort är kokoskolan. Den är en godare version av Bounty tycker jag.

Men nu undrar vi vem kom på receptet till jordnötsrutorna?

Det var faktiskt en gammal kollega som gjorde Jordnötsrutan först här i fabriken, sen har vi finslipat den så den ska vara den godaste på marknaden.

Berätta lite om dagens process att skapa jordnötsrutorna i fabriken i Torshälla. Vilka olika steg går man igenom?

Processen är såhär: Först ska smeten göras och när det är klart går den vidare till blandaren där det tillsätts jordnötter. Det färdiga smeten trycks sedan ut och skärs i bitar i en exakt storlek. Sedan kyls de ner innan rutorna kommer till den så kallade “chokladöverdragaren” eller som vi ibland säger choklad duschen. Där är det viktigt att chokladen har rätt temperatur, annars blir chokladen grå och det vill vi ju inte ha. Även fast det gråa är lika gott som den det bruna, så ser det inte lika roligt ut. När alla bitar är klara så packas det 2 kg i varje burk. På med lock och etiketter och sen ut på lagret.
Färdiga att levereras!

Hur många rutor skapas per dag i fabriken?

En bra dag tillverkas det 229.000 jordnötsrutor.